top of page

SALT Likit nedir? Neden Manhattan Likit SALT ?

Tüm yazımızı bilimsel bir çerçevede ele aldık ve herkesin anlayabileceği bir dilde yazmaya ve grafiklerle daha iyi açıklamaya özen gösterdik. En başından başladık ve aklınızda soru işareti kalmaması için detaylı ve sıkılmadan okuyabileceğiniz bir yazı hazırladık. Bu yazıda, bir çok bilimsel kaynaktan, üretici patentlerinden ve çok uzun süren araştırmalarımızdan faydalandık. Bu nedenle bu yazımız sadece tüketicilerin değil, üreticilerinde faydalanabileceği çok iyi bir kaynaktır.


Başlıyoruz... Klasik (Geleneksel, Freebase) likitlerde bulunan ve yaklaşık 2009'dan beri buharlaşan nikotin, Freebase Nikotin (Serbest nikotin) olarak adlandırılır. Son birkaç yılda, yeni bir tür ortaya çıktı: nikotin tuzları ile hazırlanan SALT likitler.

Nikotin tuzu sözünün aklınızı karıştırmasına izin vermeyin. Nikotin olarak da bilinen "Nikotin tuzu" terimi sadece bilimsel tanımı ifade eder. Kimyasal olarak, bir asit ile bir baz reaksiyona girdiğinde bir tuz ortaya çıkar. Daha basitçe söylemek gerekirse, nikotin tuzları, saf nikotinin (baz) belirli asit türleriyle karıştırılmasıyla yapılır. Şu an ne düşündüğünü biliyorum, Asitler? Kulağa kötü geliyor? Aslında, nikotin tuzları doğal olarak tütünde bulunur. Yani sigara içmişseniz nikotin tuzu içmiş olursunuz.


Salt ürünler, Freebase (Geleneksel,Klasik) ürünlere göre daha fazla nikotin barındırır. Bu daha yüksek bir etki gücüne sahiptir. Güzel tarafı ise günlük tüketilen, likit ve buhar miktarını azaltır. Daha iyisi, bu işi yapmak için çok güçlü bir cihaza ya da çok sayıda nefes çekimi yapmanıza ihtiyaç yoktur. SALT ürünler genellikle, 30 ml'lik pet şişelerde satılır. Genel olarak, 24mg, 35mg ve ya 50mg nikotin gücünde sunulurlar. Manhattan SALT ürünlerini hazırlarken, bir çok açıdan düşünerek tüm oranlarda sizler için hazırladık.


Freebase Nikotin Vs. Nikotin Tuzu

Freebase nikotin, doğrudan tütünden elde edilir. Bu süreçte, tütünde bulunan bütün safsızlıklar uzaklaştırılır. Ve sonuç olarak Saf nikotin elde edilir.(Saflık oranı oldukça önemlidir. Kullanılan markalara göre değişir. Biz %99.9 en yüksek saflıktaki Merck ürünlerini kullanıyoruz.) Bu Freebase nikotin formu günümüzde piyasadaki hemen hemen tüm likitlerde kullanılmaktadır. Freebase nikotini, 7-8 civarında bir PH seviyesi ile yüksek bir alkaliliğe sahiptir. Bunu size neden söylüyoruz? Çünkü PH seviyesi, soluk verme sırasında vaper'ın yaşadığı sertliğin şiddeti ile doğrudan ilişkilidir. Nikotin gücü arttıkça, sertleşir. 2017 yılında yazdığımız; boğaz yakması olmayan likit nedir yazımıza da göz atabilirsiniz.


Nikotin tuzunun oluşturulması, belirli asitlerin serbest nikotinlere stratejik olarak aşılanmasıyla elde edilir. Bu, nikotin çözeltisinin PH seviyesini düşürerek daha az tahrişe neden olur. Yani, o kaba boğaz darbesi olmadan daha yüksek nikotin tuzu kuvvetlerine dokunabilirsin.

SALT likit, sigarayı birebir simüle etmektedir.

POD cihazlar Yüksek dirençli coillere sahip ve daha az güçlü cihazlardır. SALT için mükemmeldir. MTL bir atomizerde de SALT likit gerekli şartlar sağlanarak kullanılabilir.


Cihaz üreticileri, SALT ürünlerin popülaritesine cevap verdiler ve pazar, SALT için özelleştirilmiş doldurulabilir POD sistemleri ile dolmaya başladı. Bazı cihazlar ise, aynı zamanda normal likit kullanma esnekliğine de sahiptir. Smok Nord buna iyi bir örnektir ve yeniden doldurulabilir. Freebase likitler için ya da düşük oranlı Salt Likitler için 0.6Ω coile ve Yüksek oranlı SALT için 1.4Ω coil ile birlikte gelir.

Ürünlere göz atmak için :

Doldurulabilir POD sistemleri yeni başlayanlar için mükemmeldir. Çünkü kullanımı kolay, cepte taşınabilecek kadar küçüktür.


Şimdi perdeyi geri çekip, nikotin tuzlarının arkasındaki bilimi ve onları Freebase nikotinden farklı kılanları açıklama zamanı.


Nikotin Tuzları (Nicotine SALT)

Nikotin tuzu terimi, nikotinin moleküler yapısından türetilir. Tuz kelimesi akıllarda bir karışıklığa yol açabilir, ancak bu durumda “tuz” yani "SALT" bir asit ile bir baz reaksiyona girdiğinde oluşan bir bileşiği ifade eder.

Freebase Nikotin vs Nikotin Tuzu (SALT Likit)

Tütün yapraklarında, nikotin doğal olarak oluşan nikotin tuzu formunda bulunur. Bu, daha stabil bir molekül oluşturmak için nikotin molekülünün amino asitlerle bağlandığı anlamına gelir.


SALT likitlerde kullanılan nikotin tuzları, doğada oluşan nikotin tuzları ile aynı değildir. Likitlerde kullanılan nikotin tuzları, freebase nikotine, (aşağıda daha fazla bilgi olacak) asit eklenerek üretilir.


Freebase Nikotin

Tütün yaprağındaki doğal olarak oluşan nikotin tuzları, biyolojik olarak temin edilemez. 1960'larda, bilim adamları, tütün yapraklarında doğal olarak oluşan nikotin tuzlarını, serbest baz nikotine dönüştüren kimyasal bir işleme öncülük etti.


Bilim adamları, deprotonat yapmak için amonyak kullandı, yani doğal nikotin tuzlarını tütün yaprağından çıkardı. Sonuç, serbest baz (Freebase) nikotindi. Bu basitçe artık tuz şeklinde başka bir moleküle bağlı olmayan bir nikotin anlamına gelir. (Saf nikotin)


“Amonyak (NH3) bir katyona (NH4 +) dönüştürülür ve pozitif yüklü nikotin asit tuzu nötr hale gelmek için ayrıştırılır. Bu nötr, parçalanmış nikotin, artık bir tuz şeklinde başka bir moleküle (veya anyon) bağlı olmaması nedeniyle (Freebase) yani “serbesttir”


Kendi başına korkutucu bir kelime olan Freebase, en saf haliyle nikotini tanımlar. 1970'lerden gelen endüstri belgeleri, nikotin tuzlarını tütün yaprağından çıkarma işleminin aslında freebase nikotinin pH seviyesini arttırdığını ortaya koymaktadır.


“Daha büyük bir fizyolojik (boğaz ve göğüs) etkisi ile sonuçlandı."


Bu yüksek pH seviyesi, serbest bir nikotin e-sıvısına koyabileceğiniz nikotin miktarını sınırlar. Örneğin DL (Ciğer çekimi) diye tanımlanan türlerde (kişiye göre değişmekle birlikte) 9mg likit ve üzerine geçtiğinde boğaz yakmasının başlaması gibi.


SALT Likit Nasıl Ortaya Çıktı?

Likitlerde serbest baz (Freebase) nikotin tercih edildi ve çoğu insan için bu tatmin ediciydi. Peki nikotin tuzu nereden ve neden geldi?


Bilim adamlarının, serbest baz nikotini oluşturmak için doğal olarak oluşan tuzları çıkardığını hatırlayın. 2015 yılında, Pax Labs bu stratejiyi tersine çevirdi. Freebase nikotini oluşturmak için tütün yapraklarında doğal olarak oluşan nikotin tuzlarını amonyakla temizledi. Pax Labs ise, Freebase nikotini aldı ve mevcut nikotin tuzu haznesini oluşturmak için benzoik asit ilave etti.


Bunun arkasındaki neden Pax Labs patentinde açıklanmıştır:


“Burada, beklenmedik bir şekilde, *bazı nikotin tuzu formülasyonlarının, freebase nikotininkinden daha üstün ve geleneksel bir sigara içen bir bireydeki tatmine göre, daha tatminkar bir memnuniyet sağladığı keşfedilmiştir.”


Sonuç, nikotin seviyelerini, geneleksel likitlere göre duyulmamış seviyelere yükseltebilmesidir. ABD’deki orijinal tuz formülü, 50mg / ml'lik bir nikotin seviyesine sahiptir. Diğer bazı üreticiler bu seviyeyi 60 ve üzeri seviyelere çıkardılar. Bu, en güçlü freebase nikotinden iki ya da üç kat daha fazla nikotindir ve sub-ohm, DL (Ciğer çekimi) kullanıcıları tarafından kullanılan popüler 3mg/ml gücünden neredeyse 20 kat daha güçlüdür.


Patentlerine göre, benzoik asit sadece nikotin seviyesini daha yukarı taşımakla kalmıyor, aynı zamanda kan bariyerini daha kolay geçiyor. Bu deneyim birebir sigara içimini simüle ediyor.


Benzoik asit

Bilim adamları bütün tuzların eşit yaratılmadığını buldu. Serbest baz nikotine hangi asidin bağlı olduğunu değiştirmek her şeyi değiştirir.


Tütün yaprağındaki doğal olarak oluşan nikotin tuzlarının aksine, benzoik asit ile muamele edilmiş serbest baz nikotin, bir SALT likit için çok faydalı özelliklere sahip bir nikotin tuzu formunu oluşturur. Diğer tüm asit türleri, freebase nikotin ile bağ kurarak tuz formunu oluşturur ancak benzoik asit etkisini hiçbirisi göstermez. Bir çok üretici maalesef bu detayı ve ayrıntıyı bilmemektedir.


Benzoik Asit'in, Salt likitteki üç faydası:

Benzoik asit, serbest baz nikotindeki alkaliniteyi azaltır. Nikotin seviyesini arttırmalarına izin verir.


Benzoik asit tuzları, kan bariyerini, freebase nikotinden daha hızlı geçer. Nikotin tuzunun daha düşük bir sıcaklıkta buharlaşmasını sağlar. Daha yumuşak bir boğaz çarpmasına ve pürüzsüz bir içime izin verir.


Daha düşük bir sıcaklıkta buharlaştırılabilir. Yani daha pahalı cihazlara ihtiyacınız yok.


Artıları vs Eksileri

Artıları: Likitlerde daha yüksek bir nikotin kullanılır.

Yumuşak bir vape deneyimi sağlar.

Likitlerde ki oksidasyonu yavaşlatır. Saklama süresi daha uzundur. Daha açık renklidir.

Günlük kullanılan VG/PG/Aroma mikarını düşürür.

Daha küçük ve daha az pil tüketen portatif cihazlar kullanılır. Halka açık yerlerde büyük bulutlar oluşturmaz. Eksileri: Daha pahalı. Ancak daha az kullanılıyor, tasarruf sağlıyor. Freebase ürünlere göre, üretimi daha karmaşık ve meşakkatlidir.


Salt Likit Sizin İçin Uygun Mu?

Nikotin Kaynakları ve İçerikleri - Manhattan Likit
Nikotin Kaynakları - Manhattan Likit

Bu cevabı yalnızca siz bileceksiniz. Yani ne yapacağınıza karar verirken kendinize aşağıdaki soruları sorun;


Ağır bir sigara tiryakisi miyim? (Günde bir veya daha fazla paket kullanıyor musunuz ?)

Daha gerçek bir sigara içme deneyimi ister miyim ?

Pürüzsüz buhar ve yüksek nikotin ister miyim ?

Daha sert bir içim mi istiyorum yoksa veya daha yumuşak bir içime mi ihtiyacım var ?

Az buhar mı çok buhar mı ?

Başlangıçta ne kadar para harcamak istiyorum ?


Bunlar sadece kendinize sorabileceğiniz bazı sorular. Küçük bir cihazla başlamak ve nikotin tuzlarını kullanmak iyi bir yaklaşım olacaktır. Biz bazı faydalarını aşağıda yazdık.


Sigarayı bırakmaya çalışan ve ilk defa alacaklar için faydalıdır çünkü SALT likitler, bırakmaya çalıştığınız "kanser çubuğunun" kandaki emilim oranlarını taklit etmektedir. Bu nedenle, sigaranın zararlı etkilerini yaşamadan buharlaşmaya geçişinizi sağlayabilirsiniz.

Nikotin Tuzları ile hazırlanan SALT likitler, daha küçük ve daha düşük watt'lı cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle, hareket halindeyken son derece portatif bir cihaz istiyorsanız ya da halka açık yerlerde büyük bulutlar üfleyen bir şey olmak istemiyorsanız, SALT likitler daha küçük ve daha konsantre dozlarda hızla tatmin olmanıza yardımcı olur. NEDEN MANHATTAN LİKİT SALT ?


Manhattan Likit Ar-Ge Çalışması Düzeneği
Manhattan Likit Ar-Ge Çalışması Düzeneği

Manhattan likit ekibi olarak, her zaman tüm işin arkasındaki asıl bilimi araştırıyoruz ve bunu kullanıyoruz. Bilim adamlarının araştırmalarından, makalelerinden faydalanıyoruz. Bunun yanı sıra patentlere ulaşarak en doğru bilgiyi ediniyoruz. Bu bilgileri analize & teste tabii tutuyoruz ve kullanıyoruz.

"Yüksek saflık, en iyi tat ve benzersiz kalite" felsefesiyle hareket ediyoruz.

Ağır metal içermeyen ürünler üretiyoruz. Bu nedenle tüm ürünlerimiz, %99.9 saflıktadır. Her bir sigara vücudunuzda ağır metal biriktirir. Ağır metaller vücuttan atılamaz. Saflık oranı düşük ürünlerde de bu gerçekleşmektedir. Bu nedenle çok satmak değil; güvenilir olmak ve güvenilir likitler üretmek her zaman ilk prensibimiz oldu. Kalitemizden asla ödün vermedik ve vermeyeceğiz.

Damak tadı herkesin farklı olabilir ve bazı lezzetlerimiz ise daha özneldir. Yine de herkese hitap edebilecek ürünler üretme gayretindeyiz. Her zaman %100 orijinal lezzetlerde likitler üretiyoruz. Orijinal ve yenilikçi likitleri kendi sanatımızı kullanarak üretiyoruz. Manhattan Ekibi. https://manhattandan.com https://manhattanlikit1.com



Referanslar
Voos N, Goniewicz ML, Eissenberg T (November 2019). "What is the nicotine delivery profile of electronic cigarettes?". Expert Opinion on Drug Delivery. 16 (11): 1193–1203. doi:10.1080/17425247.2019.1665647. PMC 6814574. PMID 31495244.
Fraga JA (November 2019). "The Dangers of Juuling". National Center for Health Research.
Goniewicz ML, Boykan R, Messina CR, Eliscu A, Tolentino J (November 2019). "High exposure to nicotine among adolescents who use Juul and other vape pod systems ('pods')". Tobacco Control. 28 (6): 676–677. doi:10.1136/tobaccocontrol-2018-054565. PMC 6453732. PMID 30194085.
Angelica LaVito and Elijah Shama (24 September 2019). "CDC warns of dangers of nicotine salts used by vaping giant Juul in e-cigarettes". CNBC.
Harvanko AM, Havel CM, Jacob P, Benowitz NL (June 2020). "Characterization of Nicotine Salts in 23 Electronic Cigarette Refill Liquids". Nicotine & Tobacco Research. 22 (7): 1239–1243. doi:10.1093/ntr/ntz232. PMC 7291795. PMID 31821492.
Jackler RK, Ramamurthi D (November 2019). "Nicotine arms race: JUUL and the high-nicotine product market". Tobacco Control. 28 (6): 623–628. doi:10.1136/tobaccocontrol-2018-054796. PMID 30733312. S2CID 73433596.
"New smoking cessation therapy proves promising". American Association for the Advancement of Science. 27 February 2010.
Etter JF (February 2015). "E-cigarettes: methodological and ideological issues and research priorities". BMC Medicine. 13 (1): 32. doi:10.1186/s12916-014-0264-5. PMC 4330977. PMID 25856794.
Jenssen BP, Wilson KM (April 2019). "What is new in electronic-cigarettes research?". Current Opinion in Pediatrics. 31 (2): 262–266. doi:10.1097/MOP.0000000000000741. PMC 6644064. PMID 30762705.
"JUUL®: An Electronic Cigarette You Should Know About". American Academy of Family Physicians. 2019.
Barrington-Trimis JL, Leventhal AM (September 2018). "Adolescents' Use of "Pod Mod" E-Cigarettes - Urgent Concerns". The New England Journal of Medicine. 379 (12): 1099–1102. doi:10.1056/NEJMp1805758. PMC 7489756. PMID 30134127.
Jenssen BP, Boykan R (February 2019). "Electronic Cigarettes and Youth in the United States: A Call to Action (at the Local, National and Global Levels)". Children. 6 (2): 30. doi:10.3390/children6020030. PMC 6406299. PMID 30791645. This article incorporates text by Brian P. Jenssen and Rachel Boykan available under the CC BY 4.0 license.
"Nicotine Salt E-Liquid | Many users prefer nicotine salts as they believe that the vaping experience is more comparable to smoking traditional cigarettes | IndeJuice (UK)". indejuice.com. Retrieved 2021-05-17.
McKelvey K, Baiocchi M, Halpern-Felsher B (October 2018). "Adolescents' and Young Adults' Use and Perceptions of Pod-Based Electronic Cigarettes". JAMA Network Open. 1 (6): e183535. doi:10.1001/jamanetworkopen.2018.3535. PMC 6324423. PMID 30646249.
Rachel Becker (21 November 2018). "Juul's nicotine salts are dominating the market — and other companies want in". The Verge.

bottom of page